Niet in deze categorie

Bladluis biologisch bestrijden

Hoefakker biedt twee effectieve oplossingen tegen overlast van bladluizen. Bladluizen zuigen sap uit de bladeren van bomen, wat vooral bij linden, esdoorns en eiken voor problemen zorgt. Hun uitwerpselen vormen een vieze, plakkerige laag op auto’s, meubilair en terrasjes. Lees meer over hoe u deze overlast kunt bestrijden en voorkomen.

Lees de info of bel direct!

Informatie over de behandelmethoden en/of prijs

Aalt van Loo

Adviseur Hoefakker

Tel. 06-51219419

E-mail aalt@hoefakker.com

Bladluis bestrijden met lieveheersbeestjes

Het vriendelijk en effectief bestrijden van bladluis kan met het uitzetten van zakjes met daarin de larven van de inheemse tweestippelige lieveheersbeestjes (Adalia Bipunctata). Dit is een simpele, maar effectieve methode voor het aanpakken van de bladluis in uw bomen. De larven komen dan langzaam vrij en verspreiden zich over de boom, waar ze de bladluizen aanvallen en opeten. ​Eén larve kan gedurende haar ontwikkelingsperiode honderden bladluizen consumeren.

Hoe werkt deze manier van bladluis bestrijden?

De Lieveheersbeestjeskuur (oftewel Adalia kuur) wordt toegepast om in te spelen op de levenscyclus van de larven van het tweestippelige lieveheersbeestje. Hierbij worden nieuwe larven geleverd binnen vier weken na de eerste zending larven. De larven die eerder geleverd zijn eten op dat moment niet meer omdat ze aan het verpoppen zijn. Hierdoor kan de luizenpopulatie herstellen en zou de overlast terugkeren.

Door twee keer larven van lieveheersbeestjes uit te zetten, ontstaat een effectieve kuur die tot beduidend meer resultaat leidt. Klachten zullen daardoor sterk afnemen.

Voor de Adalia kuur hanteren wij het onderstaand aantal zakjes per boom:

Fase 1 levering mei in overleg:

  • Bomen tot 20 cm stamdiameter > 1 zakje van 100 stuks larven
  • Bomen van 20 tot 50 cm stamdiameter > 2 zakjes van 100 stuks larven
  • Bomen vanaf 50 cm stamdiameter > 2 zakjes van 250 stuks larven

Fase 2 levering juni in overleg:

  • Bomen tot 20 cm stamdiameter > 1 zakje van 50 stuks larven
  • Bomen van 20 tot 50 cm stamdiameter > 2 zakjes van 50 stuks larven
  • Bomen vanaf 50 cm stamdiameter > 2 zakjes van 100 stuks larven

Bij actuele problemen kunnen de larven ad hoc uitgezet worden. Dit kan tot en met september. 

Bladluis bestrijden met kruidenconcentraat (vloeibare FOLISEC)

FOLISEC bestaat uit een hoog geconcentreerde samenstelling van specifiek werkende kruidenconcentraten op basis van water. FOLISEC wordt opgenomen door wortel en blad van het gewas en door de bodem. Door de samenstelling zullen wortels, bladeren en bodem een verhoogde weerstand ontwikkelen. Met het verhogen van de weerbaarheid zal door deze opname de boom als het ware een eigen defensiesysteem ontwikkelen. Bladinsecten worden op indirecte manier verdreven en worden in hun ontwikkeling geremd. De behandelde bomen zijn niet langer aantrekkelijk voor ze.

Hoe werkt deze manier van bladluis bestrijden?
De Folisec wordt toegediend door middel van het uitvoeren van bodeminjectie. De vloeistof wordt onder druk in de grond tussen de wortels aangebracht. Door een toevoeging van een vloeibare bemesting zal de vitaliteit van de boom verbeteren. Eventueel aanwezige storende grondlagen worden doorbroken. De eerste keer Folisec toedienen als de sapstroom van de boom actief is (eind maart/april), na 4 á 6 weken is er een tweede behandeling nodig. Afhankelijk van de plaagdruk kan het nodig zijn de behandeling meerdere jaren te herhalen.

Over eventuele extra toevoegingen bij bovengenoemde toepassing kunnen wij u informeren.