boombakkenNiet in deze categorie

Claude Debussylaan groener met SmartCityTrees©

 

Klant en locatie: Zuidas – Gemeente Amsterdam

Projectteam: Gemeente Amsterdam, Hoefakker Boomspecialisten en Buitenruimte, Drielanden Bomen, Atelier Vierkant (België)

Taken Hoefakker: advies, voorbereiding, uitvoering en nazorg

Gemeente Amsterdam heeft de Claude Debussylaan groener gemaakt. Wij zijn méér dan trots dat Hoefakker Boomspecialisten en Buitenruimte onderdeel mocht zijn van het projectteam. De laan heeft zich ontwikkeld tot het horecahart van Zuidas. Hierdoor was vanuit ondernemers de behoefte aan meer zitgelegenheid en groen. Onze eigen SmartCityTrees© totaaloplossing is toegepast in dit project. Op 16 januari 2020 is gestart met de uitvoering.

Samen het ontwerp laten werken in de praktijk

In nauwe samenwerking met Jeroen Assen (Groenspecialist bij Ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam) ,Ton Muller en Joost de Wit (Ontwerpers openbare ruimte at Gemeente Amsterdam) hebben we met het projectteam de ideeën tot uitvoering gebracht.

SmartCityTrees© op iedere plek mogelijk

Omdat er onder het straatniveau parkeergarages zijn, was het planten van bomen in de volle grond geen optie. SmartCityTrees© van Hoefakker bood daarbij een oplossing. Hiermee zijn bomen en beplanting bijna op bijna iedere plek mogelijk. Op Zuidas is gekozen voor de combinatie van boombak, speciaal Hoefakker Boombakmengsel© en Smart City bodemvochtsensor©. Hierdoor is realtime monitoring op afstand mogelijk.

Meer lezen over SmartCityTrees© >>

Kiezen van juiste bomen en planten

Bij de plannen en het ontwerp is er door Gemeente Amsterdam rekening gehouden met de omstandigheden in de Claude Debussylaan. Er is weinig zon en veel wind. Qua beplanting is er door het projectteam goed nagedacht over welke bomen en planten het goed doen onder de omstandigheden. Er is uiteindelijk gekozen voor een mix van onder o.a. grove den, krentenboompje, iep, duindoorn en Choisya. Projectpartner Drielanden Bomen heeft samen met de opdrachtgever om de perfecte planten voor deze locatie te krijgen deze op de boomkwekerijen uitgezocht en individueel gemerkt.

Hoefakker heeft met de gemeente verder afspraken gemaakt over toekomstig onderhoud, bemesting en watergeven.

Boompotten van klei en natuurstenen poefjes

Qua uitstraling is er door Gemeente Amsterdam gekozen voor grote handgemaakte boompotten van gebakken klei. De ontwerper heeft zich wat betreft deze laten inspireren door een buurt in Kings Cross in Londen. De toepassing van deze handgemaakte potten zorgde in die kantorenwijk snel en gemakkelijk voor een warmere uitstraling en toegankelijkheid. Om de potten worden 60 natuurstenen poefjes geplaatst. De boompotten zijn gemaakt door Atelier Vierkant en de poefjes zijn geleverd en geplaatst door Steenwerck.

Uitdagingen in dit project

Hoefakker kenmerkt zich door een proactieve houding in projecten. We inventariseren altijd zeer zorgvuldig wat de projectrisico’s zijn die we vooraf moeten tackelen en we zijn uitermate budget- en planningsbewust. Aandachtspunten in dit project waren:

  • Samenwerken in tijd van corona > Samenwerken met veel andere partijen is voor Hoefakker bijna gesneden koek. Toch benaderen we ieder project alsof het de eerste keer is. We houden iedere keer weer scherp voor ogen: wat zijn ieders wensen en behoeften?, wat is het optimale plan van aanpak? en hoe we het beste kunnen samenwerken en communiceren? In dit project waren veel verschillende partijen betrokken. Besprekingen met soms wel 15 man verliepen wegens corona veelal online. Dan is het mooi om te zien dat uitrol in de praktijk nagenoeg vlekkeloos verloopt.
  • Vier aspecten van het BLVC-plan ook daadwerkelijk in de uitvoering goed laten verlopen. Gemeente Amsterdam wilde ook volledige aandacht voor Bereikbaarheid, Leefbaarheid, Veiligheid en Communicatie. Hoefakker heeft in 2 dagen tijd 43 potten, met inrichting en al, geplaatst. Inclusief soepele communicatie met de leden van het projectteam, veiligheid voor de omgeving en nagenoeg geen overlast voor o.a. fietsers en wandelaars. Samen hebben we dit als projectteam weten te realiseren.

Burger & stakeholder

Samen met ondernemers kijken hoe de Claude Debussylaan aantrekkelijker gemaakt kon worden.

Innovatie

SmartCityTrees© als innovatieve totaaloplossing waardoor bomen en planten op iedere plek mogelijk zijn.

Flexibiliteit

In de toekomst kunnen inspelen op veranderingen. Oplossingen die niet 100% in beton gegoten zijn maar aanpasbaar.