boomspecialistenNiet in deze categorie

Boomverplanting Kastanje Bergen NH

Opdrachtgever: Gemeente Bergen NH

Taken: Verplantbaarheidsonderzoek en Verplanting

Bijzonder aan dit project…

Dit project behelst de verplanting van een waardevolle kastanjeboom Bergen. De boom heeft een kluit van 6 x 6 x 1,20 meter en weegt maar liefst 74 ton! De boom staat midden in het centrum (Plein/Breelaan) tegenover veel horeca, wat het project logistiek een uitdaging maakte.

De kastanjeboom stond eerder voor de Bakemaflat en moest wijken voor nieuwbouw. Gelukkig krijgt deze volwassen, waardevolle boom op slechts 4 meter verderop een tweede kans.

Hoefakker verrichtte het verplantbaarheidsonderzoek en leverde de rapportage aan de opdrachtgever. Het verplantbaarheidsonderzoek is belangrijk omdat het bijdraagt aan verantwoorde beslissingen over het verplanten van bomen en bepaalt of verplanting mogelijk is en wat de kansen zijn in zijn nieuwe omgeving.

Afgelopen groeiseizoen werd de kastanje voorbereid op verplanting. Hoefakker verrichtte de verplanting via een ondersteunde hijsmethode. Hierbij werden buizen, om de 10 centimeter, onder de kluit geplaatst. Vervolgens werd de kluit dieper vrij gegraven en onder de buizen, werden 2 zware stalen binten aangebracht.

Een telescoopkraan van 700 ton van Nederhoff Kraanbedrijf hielp bij het zorgvuldig optillen en verplaatsen van de boom naar zijn nieuwe locatie. Dit was noodzakelijk om te voorkomen dat de boom bij het hijsen belast werd, wat bij een boom van deze grootte en kwetsbaarheid van groot belang is.

Meer boomverplanting projecten >>

Filmproductie: Hans Brouwers @HABROFOTOGRAFIE

Burger & stakeholder

Een aantrekkelijke groenvoorziening nabij hun woningen blijft in stand.

Toekomstbestendigheid

Het behoud van de bomen voor de toekomst.

Kwetsbaarheid

Extra focus op een minimum aan transport- en boombewegingen.

Tijd en veiligheid

Ook onder tijdsdruk met zo min mogelijk overlast de klus veilig klaren.

Omvang

Ongeacht omvang en gewicht een tweede leven op een betere groeiplaats verzorgen.