Niet in deze categorie

Kasteeltuinenlaten onderhoud en beheren

Even indrukwekkend als de historische kastelen in heel Nederland zijn de tuinen en gronden die hen omringen. De tuinen variëren in landschapsstijlen en zijn vaak prachtig bewaard gebleven. Erfgoedhovenier Hoefakker voert werkzaamheden uit binnen de traditie en de eigenheid van deze ‘groene juwelen’. Vraag ons gerust om advies.

Stilstaan bij de historie…

Kasteeltuinen zijn een weerspiegeling van de vele landschapstrends die in de loop van de eeuwen ons land hebben gevormd. Veel van de kastelen hebben hun eigen uitgestrekte parken, bossen, boerderijen en boomgaarden.

Landschapsarchitecten haalden voor kasteeltuinen vaak veel inspiratie uit het buitenland en werden beïnvloed door de geometrische lijnen van Franse tuinen. Na 1750 werd alles wat losser en kwam de invloed van traditionele Engelse tuinen en romantiek.

Hoefakker ziet het als een uitdaging de verschillende tijdlagen bloot te leggen en te behouden. Denk aan strak geschoren hagen die contrasteren met de Engelse landelijke elementen en een ‘slingerende’ muur die beschutting biedt aan tropische fruitbomen.

… van kasteeltuinen in beweging

Veel kastelen zijn afgebroken of grondig omgebouwd tot buitenplaatsen. Vaak vanuit kostenoverwegingen. Uit het onderzoek blijkt dat kastelen het best bewaard blijven als ze een bestemming hebben. Gebruik en hergebruik is daarmee een belangrijke voorwaarde voor instandhouding. Hoefakker heeft als erkend Erfgoedhovenier oog voor nieuwe functies van kastelen en respecteert tegelijkertijd het verleden. Wij staan garant voor onze brede deskundigheid, kwaliteit en betrokkenheid. Aangesloten bij de Vereniging van Erfgoedhoveniers werken wij volgens de URL bij groene monumenten.

Kasteeltuinen onderhoud en beheer =

Heggen – Topiaries – Smeedijzeren – Exotische tuinen – Romeinse tuinen – Rozentuinen – Decoratieve vijvers – Fonteinen – Bruggen