groen-erfgoedNiet in deze categorie

Erfgoedhovenier Landgoed Houdringe – Sweco

Als Erfgoedhovenier werken we voor Sweco Nederland – Europa’s grootste architecten- en ingenieursadviesbureau – op het rijksbeschermde historische Landgoed Houdringe in Gemeente De Bilt (Utrechts Landschap).

Klant: Sweco Nederland

Locatie: Landgoed Houdringe de Bilt

Taken: aanpassen en onderhouden van het monumentaal groen en duurzame ambities helpen verwezenlijken

Lokale partij met duidelijke visie op duurzaamheid
Voor Sweco Nederland mogen we momenteel duurzame ambities realiseren. Ze hadden een aanbesteding uitgeschreven, waarin ze partijen vroegen in te schrijven op het aanpassen en onderhouden van het monumentaal groen rondom hun kantoorpand. De vraag was een lokale partij, die een duidelijke visie op duurzaamheid mee zou nemen in de inschrijving. Sweco heeft zichzelf als doel gesteld om in 2035 honderd procent CO2-neutraal te zijn én honderd procent circulair. Vanzelfsprekend vinden ze dit ook belangrijk in een samenwerkingspartner in het groen.

Hergebruik van materialen is vanzelfsprekend

Dit vergde van ons dan ook concrete duurzame ideeën. Denk aan maatregelen om CO2-uitstoot van de werkzaamheden te verminderen, het stimuleren van biodiversiteit door het herinrichten van plantvakken, maar ook aan hergebruik van materialen. Bomen die er slecht aan toe zijn, geven we natuurlijk een tweede leven, die verwerken we tot fietsenrekken of een zitplek.

Hetzelfde geldt voor snoeiafval. Daarvan maken we een mulch die we gelijk op locatie toepassen. Dat is een bodembedekkende laag, die goed is voor het bodemleven en vocht beter vasthoudt. Zo hoef je geen afval af te voeren én voed je gelijk de bodem. Ook qua vervoer denken we mee. De klant heeft bewust voor een partner dichtbij gekozen. Hoefakker en Sweco liggen op 2,8 km van elkaar.

 Speciaal voor Sweco ontwikkelde elektrische bakfiets

Bovendien gebruiken we zoveel mogelijk het meest klimaatvriendelijke en energie-efficiënte gemotoriseerde voertuig van het moment; een speciaal voor Sweco ontwikkelde elektrische bakfiets. Op deze manier draagt Hoefakker in kleine stappen iedere keer weer iets bij aan de ambities van de klant.

Erfgoedhovenier in alle facetten

De historie en diversiteit van het landgoed maakt ons werk zeer afwisselend. Landgoed Houdringe werd omstreeks 1629 aangelegd op de voormalige grond van het klooster Oostbroek. Op de plaats van het huidige Huis Houdringe stond een boerderij. In 1779 is het huis afgebroken en het landhuis gebouwd. Rondom het landhuis ligt een tuin, deels in de Engelse landschapsstijl en deels in de Franse barokstijl. Op Houdringe komen in het westelijke deel zeer dikke bomen voor. De eiken en beuken die een diameter hebben van meer dan 1 meter zijn nog van de eerste aanleg en hebben inmiddels een leeftijd van ca. 230 jaar.

Neem contact met ons op

Wilt u in gesprek over uw groen erfgoed, hoe u dit kunt herinrichten en/of onderhouden? Neem dan contact met ons op via 030 – 220 10 21. Of stuur een e-mail naar info@hoefakker.com.

Meer groen erfgoed projecten

Wij zijn gespecialiseerd in hovenierswerkzaamheden bij historische tuinen, parken, landgoederen, buitenplaatsen en dergelijke. Wij werken al tientallen jaren met passie aan zeer diverse groen erfgoed projecten verspreid over Nederland, zoals voor:

  • Rijksmuseum Muiderslot
  • Huis Doorn
  • Villa Jongerius
  • De Pandhof van de Dom
  • En meer …

Meer groen erfgoed projecten>>