Niet in deze categorie

Verdedigingswerken onderhouden en beheren

De aanleg van verdedigingswerken weer zichtbaar en toegankelijk maken voor een nieuwe doelgroep? Vraag ons om vrijblijvend advies.

Stilstaan bij de historie…

Bij verdedigingswerken is er vanuit Erfgoedhovenier Hoefakker bijzondere aandacht voor de beplanting. Bij dit type erfgoed geldt namelijk dat de oorspronkelijke aanleg van beplantingen heel veel zegt over het gebruik in het verleden.

Vanaf de late middeleeuwen werden er uitgebreide bestekken geschreven met ingewikkelde, ingenieuze beplantingsplannen. Vaak werd beplanting ingezet bij de strijd tegen de vijand. Denk aan functies van beplantingen als gebruikshout of camouflage, dekking en stevigheid aan de verdedigingswerken.

…van verdedigingswerken in de toekomst

Objecten in de categorie verdedigingswerken vervullen slechts zelden nog de oorspronkelijke functie. De forten hebben uiteenlopende nieuwe functies: natuurfort, museum, horecagelegenheid, kantoorruimte, opslagplaats en camping- of recreatieplaats.

De beplantingen hebben daardoor al tijden geen militaire waarde meer en zijn ook niet meer op die manier onderhouden. Oorspronkelijke lijnen en hoeken van verdedigingswerken zijn vaak niet meer zichtbaar.

Verdedigingswerken onderhouden en beheren =

Hakhout – Herkomst – Inboeten – Kloon – Plantsoen – Plantverband – Berm – Boommasker – Stobbe – Uitstoelen – Veren