Tuinonderhoud: tips voor april
April is dé tijd van nieuw leven en kleur in de tuin. Er is genoeg te doen en een hoop om te snoeien. Ga lekker aan de slag in de tuin, want het is eindelijk lente!
Tuinonderhoud en beplanting
- Geen heesters of rozen geplant in het najaar? Planten is nu mogelijk.
- Dit is de ideale tijd om planten, terras fruitbomen en andere niet winterharde bomen – die binnen hebben gestaan – langzaam aan de kou te laten wennen. Zet ze overdag regelmatig buiten en in de avond weer binnen.
- Begin met het voorzaaien van eenjarige, tweejarige of vaste planten. Dit kan in bakken met een glasplaatje of in een kweekkasje in huis. In maart al gezaaid? Begin dan met het voorzichtig verpotten van de jonge plantjes.
- Borders verdienen nu een laagje compost.
- Veel bomen en heesters zaaien zich uit. Die zaailingen zijn later lastig te verwijderen. Verwijder nu alle ongewenste zaailingen en hark de grond licht, de border ziet er ineens veel netter uit.
- Knip oude bladeren van de siergrassen en varens weg. Bij de vuurpijl (kniphofia) is het slim om de onderste oude bladeren eraf halen. Hiermee voorkomt u dat de nieuwe toppen beschadigen.
- Dit hoort bij goed tuinonderhoud … Haal vaste planten om de drie jaar eens uit de grond. Na enkele jaren gaan de oudste delen afsterven. Snijd de jongste planten aan de rand los en gooi het midden weg. Plant de stukken terug als aparte planten in de tuin. Meng wat compost door de grond en plant ze even diep als ze stonden. Geef de planten genoeg water en ze groeien uit tot nieuwe bloeiende planten.
Tuinonderhoud betekent snoeien in april:
- Snelgroeiende hagen zoals de ligusterhagen, taxushagen, hedera en leylandii-hagen. Snoei vanaf april geregeld bij.
- Heesters gekweekt om de mooie takken of bladeren zoals cornus, gele en witte kornoelje, wilg en cotinus.
- Vorstgevoelige heesters zoals lavatera’s en vlinderstruiken.
- Grijsbladige heesters kunt u terugsnoeien in het voorjaar zoals de kerrieplant, heiligenbloem en lavendel.
- Voorjaarsbloeiende heesters direct na de bloei. Zo blijven het mooie struiken met jonge takken die elk jaar volop bloeien.
- Halfheesters kunt u terugsnoeien tot boven het oude hout. Snoei alleen terug als er nieuwe scheuten op de takken zitten, anders lopen de planten niet meer uit.
- Heidestruiken. Knip uitgebloeide bloemen weg, maar snoei niet terug tot op het oude hout.
- Bolbloemen zoals de catalpa en de acacia kunt u terugsnoeien tot 15 cm.
- Snoei de rozen indien dit nog niet is gedaan is.
Bloembollen
- Pot begonia’s en dahlia’s op in een veranda, serre of kas zodat ze een bloeivoorsprong krijgen.
- Verwijder de uitgebloeide bloemstengels van hyacinten.
- Stop aan het einde van de maand de zomerbloeiende bollen in de grond. Ze bloeien volop deze zomer.
- Laat de uitgebloeide amaryllis in de huiskamer uitrusten. Geef meerdere keren kaliumbemesting voor een goede bloemknopopzetting voor het volgende jaar.
- Verwijder uitgebloeide bloemhoofdjes van narcissen. Zo verspillen de narcissen geen energie aan de zaadvorming, maar gebruiken ze alles voor nieuwe bloemknoppen.
- Deze bollen kunnen nu de grond in: dahlia, lelie, bloemriet, kuiflelie (Eucomis), knolbegonia, gladiool, Abessijnse gladiool.
Gazon onderhoud in april
- Maai het gras af.
- Verticuteer het gazon bij droog weer. Bewerk een nat gazon nooit met een verticuteermachine!
- Zaai een nieuw gazon.
- Zaai alle kale plekken in.
- Bestrijd het mos met organische meststoffen of door te verticuteren. Bij een zure grond is kalk de beste oplossing om mos te bestrijden.
Fruittuin en kruidentuin
- Stop de druiven deze maand de grond in. Bij voorkeur op een plek waar ze van de middagzon genieten.
- Bind geregeld de druivenranken aan.
- Bemest bessen en bramen met een meststof die een hoog stikstofgehalte bevat.
- Fruitbomen opgekweekt in containerpotten uitplanten. Voor fruitbomen met kale wortels is het te laat.
- Buig takken van jonge fruitbomen voorzichtig uit.
- Goed nieuws voor de kruidentuin. Aromatische kruiden kunt u nu buiten zaaien in uw kruidentuin of in potten op het terras of balkon.
In april …
- Teakhouten tuinmeubelen kunt u nu schoonmaken. Dit hoort ook bij goed tuinonderhoud. Maak de tuinmeubelen eerst helemaal nat. Zorg dat ze volledig doorweekt zijn. Hierdoor gaan de poriën van het materiaal open staan. Verwijderen de groene aanslag met een half harde borstel en lauwwarm water met wat groene zeep en soda. Even goed schrobben en daarna heel goed afspoelen met water. U kunt de meubelen op een natuurlijke wijze laten vergrijzen. Dit is een eigenschap van het hout. Maar als u de originele kleur van het teakmeubel wilt behouden, dan kunt u deze het beste behandelen met teakolie. Let op: dan moeten de meubelen eerst helemaal schoon en droog zijn.
- Ook kunststof tuinmeubelen kunt u nu schoonmaken. Een sopje met wat groene zeep en een zachte doek volstaat. Afspoelen met veel water is belangrijk.
- De bestrating en het terras schoonmaken kan nu ook. Zet niet zomaar de hogedrukreiniger erop. Afhankelijk van uw type bestrating bestaat namelijk de kans dat u het voegsel wegvaagt. Probeer het dus altijd eerst uit op een klein stukje in de laagste stand. De kracht van een hogedrukreiniger kan ook de structuur van bestrating beschadigingen waardoor het grover wordt. Dit bevordert dan juist weer de groene aanslag, omdat algen en mos zich dan beter kunnen nestelen. Eigenlijk is stevig borstelen de beste aanpak voor uzelf, dieren en planten! Met een goede bezem en een lauwwarm sopje van water en groene zeep komt u al een heel eind.
- Maak een terrasinrichting. Houd rekening met de ligging van de tuin en de plantensoorten.
- Door regen in de herfst en winter kan de bestrating verzakken. Bestraat het terras of de oprit opnieuw. Dit kunt u zelf doen of een hovenier het werk uit handen laten nemen.