Niet in deze categorie

Boom kopen en planten

U wilt een (nieuwe) boom in uw tuin. Wij helpen u graag bij het selecteren van de juiste boom op de juiste plek en het planten ervan. Lees er alles over op deze pagina en vergeet niet onze projecten te bekijken.

Aandachtspunten bij het kopen van een boom

1. De grootte van uw tuin – bovengronds en ondergronds!

Zoekt u een kleine boom voor een kleine tuin of de voortuin of juiste een grote boom voor in uw achtertuin? Het is belangrijk te weten hoe hoog en breed een boom in uw tuin uiteindelijk mag worden. Bovengrond en ondergronds!

Ondergronds moet u rekening houden met de uitbreiding van de wortels in de toekomst. De zogeheten doorwortelbare ruimte berekent u als volgt: per vierkante meter kroonoppervlak heeft een boom 1 kubieke meter grond nodig.

Daarna kunt u kiezen welke boom het beste past bij uw situatie. Hoefakker kan u adviseren over welke boomsoorten geschikt zijn voor de plaats waar u de boom wilt planten.

2. Doel en eindbeeld van een boom in uw tuin

Een boom koopt u vaak met een bepaald doel. Gaat het u om de sierwaarde, een stuk beschutting of bijvoorbeeld verkoeling in uw tuin? Samen bespreken we uw wensen en helpen u met het maken van de juiste keuze. Ook stellen we heel specifieke vragen zoals ‘Wilt u een groenblijvende boom of juist niet?’. ‘Moet de boom vruchten dragen?’. ‘Wilt u een specifieke bladkleur?’ of ‘Hecht u waarde aan een mooie bloesem?’

3. Standplaats en plantgat condities

Iedere boom heeft eigen eisen als het gaat om de standplaats en het plantgat. Daarom staan wij stil bij zaken als bodemtype (klei, leem of zand), grondwaterstand en bodemverdichting. Maar ook bij de vraag of de boom op een plek staat met veel of weinig wind en veel of weinig licht.

Fases boom kopen en planten

Een succesvolle aanplant hangt van veel af. Daar komt meer bij kijken dan even online een boom selecteren en laten bezorgen. Hoefakker doorloopt met haar klanten idealiter de volgende stappen:

Fase 1. Voorbereiding en offerte

In relatie tot de omgeving en het door u gewenste eindbeeld adviseren wij u over de soortkeuze, maat en plantplaats condities. Vervolgens krijgt u een offerte met glasheldere afspraken en prijzen.

Fase 2. Bezoek boomkwekerij en aanplant

  • Samen met u bezoeken we de boomkwekerij.
  • Hoefakker verzorgt de inrichting en voorbehandeling van de plantplaats. De nieuwe plek waar de boom komt te staan moet goed ingericht worden. Dit bepaalt voor een groot deel het succes van een boomverplanting. Het plantgat moet precies diep en ruim genoeg zijn. Verder is het belangrijk de boom te planten in ideale grond voor het wortelgestel. De grond moet luchtig en structuurrijk zijn en genoeg organisch materiaal bevatten.
  • Wij verzorgen het transport naar de plantplaats.
  • Wij planten de boom en brengen eventuele voorzieningen aan zoals boompalen.
  • De plantplaats werken wij af en uw tuin laten wij weer netjes achter.

Fase 3. Nazorg

  • Om de aanslagkans te maximaliseren is vervolgens een uitgekiend watergeefregime van groot belang. Evenals een goede bemesting! Dit regelen wij op aanvraag voor u.
  • Snoeiwerk is met name in het derde jaar na aanplant van belang. Om zo de boom te begeleiden naar het gewenste eindbeeld.
  • Samen met u bekijken we of de boom goed aanslaat en of er nog aanvullende maatregelen nodig zijn.

Leilinde / leiboom kopen en planten

Veel klanten vragen onze hulp bij het kopen van bomen om te leiden. De meest bekende boom om te leiden is de Leilinde oftewel Lindeboom. Leilinden zijn geschikt om koelte te geven en om inkijk tegen te gaan. Omdat ze relatief weinig ruimte in beslag nemen (ze vormen een plat scherm) zijn ze erg populair.

Bezoek samen met ons onze boomkweker! Dan selecteren we samen met u de meest geschikte soort Leilinde of andere leiboom en bespreken we de mogelijkheden. Van aanplant tot begeleiding en nazorg.

Catalpa oftewel Trompetboom kopen en planten

De Catalpa / Trompetboom is een van de meest populaire bomen in Nederland. Vroeg in de zomer geeft de bloei mooie lange witte pluimen. Het hartvormig blad van de Trompetboom is fris groen. Afhankelijk van de soort kunnen ze 4,5 tot wel 12 meter lang worden. Het is dus belangrijk de goede soort te kiezen voor in uw tuin.

Hoefakker kan u hierin adviseren en een bezoek brengen aan onze boomkweker!

Wat kost een boom kopen en planten?

Vraag geheel vrijblijvend een offerte bij ons op. U krijgt snel een antwoord van ons. Of bel direct 030 – 2201021.