Niet in deze categorie

Boom laten verplaatsen / verplanten

Hoe vergroot u de kans op succes bij het verplaatsen van een boom in uw tuin? Lees hier over het belang van een boomspecialist, kapvergunning en kosten. Hoefakker Boomspecialisten is gespecialiseerd in met name het verplanten van grote of bijzondere bomen.

Boom laten verplaatsen / verplanten. Waar let ik op?

1. Is er een kapvergunning nodig? 

U wilt een boom laten verplaatsen / verplanten. U bent misschien verbaast dat u in sommige gevallen een kapvergunning nodig heeft. Of dit inderdaad zo is hangt af van de omtrek van de stam van de te verplaatsen boom. U hebt een kapvergunning nodig als de dikte van de stam op 1,30 meter hoogte een omtrek heeft van 30 centimeter of meer. Als u wilt geeft onze boomspecialist hierover geheel vrijblijvend advies.

2. Heb ik te maken met een boomspecialist?

Bomen zijn kwetsbaar. Bij het verplanten van een boom is een goede timing, voorbereiding en nazorg belangrijk! Een boom verplaatsen is niet iets wat u zelf zou moeten doen. Onze gespecialiseerde boomspecialisten weten precies of een boom vitaal genoeg is om te verplaatsen. Afhankelijk van de situatie zet deze de juiste mankracht en materialen in.

3. Timing is everything bij boom laten verplaatsen

Wat de beste tijd is voor het verplanten van een boom hangt af van het soort, de conditie en de grootte van de boom. Onze boomspecialisten informeren u hier graag over. Geheel vrijblijvend.

4. Een goede voorbereiding is essentieel

Wist u dat er drie belangrijke punten zijn bij de voorbereiding van het verplanten van een boom? Hiermee start u al een seizoen van tevoren.

  • Rondsteken bomen en geul graven

Afhankelijk van de boomsoort en de grootte van de boom moet er een geul rondom de boom gegraven worden. Dit is een klus die nauwkeurig moet gebeuren en waarbij ook het grondwaterpeil een belangrijke factor is. Hoefakker kan u hierin adviseren. De functie van rondsteken is dat de wortels die worden doorgestoken het volgende seizoen binnen de kluit nieuwe fijne wortels aanmaakt. Dit vergroot de kans dat de boom aanslaat op de nieuwe plaats.

  • Uitgegraven grond vermengen

Om de boom te stimuleren in de aanmaak van nieuwe (haar)wortels raden wij aan de grond te vitaliseren. Dit kan door de uitgegraven grond te mengen met nieuwe tuingrond. Afhankelijk van het type boom adviseren wij u hierin op maat.

  • Snoeien

Snoeien heeft in dit geval alles te maken met verdamping. In het kort komt het erop neer dat dat na het rondsteken de balans weg is omdat de kroon van de boom gelijk is gebleven maar er minder wortels zijn. De boom kan dus minder water opnemen dan voorheen. Snoeien heeft invloed op het wel of niet succesvol verplanten van een boom

5. Inrichten van de nieuwe groeiplaats en nazorg

De nieuwe plek waar de boom komt te staan moet goed ingericht worden. Dit bepaalt voor een groot deel het succes van een boomverplanting. Het plantgat moet precies diep en ruim genoeg zijn. Verder is het belangrijk de boom te planten in ideale grond voor het wortelgestel. De grond moet luchtig en structuurrijk zijn en genoeg organisch materiaal bevatten. Om de aanslagkans te maximaliseren is vervolgens een uitgekiend watergeefregime van groot belang.

Boom laten verplaatsen kosten / prijs

Het is slim om het verplaatsen van een boom door een specialist te laten doen. U vergroot de kans op succes met een goed plan, het juiste materiaal en een stuk ervaring. Omdat wij hierin geroutineerd zijn klaren wij de klus veel sneller. De kosten vallen daardoor doorgaans enorm mee.

Coniferen verplaatsen een verhaal apart

Kapvergunning nodig voor coniferen? Voor het verplaatsen van coniferen heeft u meestal geen vergunning nodig. U heeft een kapvergunning nodig als de diameter van de stam op een hoogte van 1,30 m meer dan 30 cm is. Omdat dit bij coniferen nagenoeg nooit het geval is, heeft u zelden een kapvergunning nodig voor het verplaatsen / verplanten van coniferen. Voor de zekerheid kunt ons advies altijd inwinnen.