Tuinonderhoud: tips voor augustus
Augustus is de tijd van stekken en scheuren én van oogsten! De groei en bloei van de meeste planten neemt in deze maand langzamerhand af. Maar met het juiste onderhoud geniet u langer van al het moois dat augustus te bieden heeft!
Siertuin/plantenborders
- Ziet de border er wat saai uit? Dan is nu de tijd voor een paar laatbloeiende vaste planten.
- Verwijder uitgebloeide bloemen. Zo laat u geen energie verloren gaan in de zaadvorming en oogt de border langer mooi!
- Blijf vooral het onkruid weghalen. Ook in augustus lekker blijven schoffelen en wieden.
- Penstemons laten zich makkelijk stekken. Van half augustus tot begin september! Kies stekken waarvan de bladparen kort op elkaar staan.
- Eind augustus is de beste tijd om Irissen te scheuren. Knip het loof kort (+/- 10 cm boven de knol) in piramide vorm. Zo bespaart de plant energie en kan jong loof goed uitkomen!
- Tijd voor een mooie opknapbeurt voor lavendel. Lavendel net boven de bladeren snoeien. Hier en daar wat uitspringende takken afknippen. Let op: niet te diep snoeien in verband met de vorst.
- De meeste hagen zijn eind augustus klaar met groeien. Wilt u een mooie vlakke bovenkant in de winter? Snoei dan voor eind augustus. Niet in de felle zon snoeien want dan is er kans op verbranding.
- Ook coniferenhagen moeten voor eind augustus gesnoeid zijn! Anders gaat dat ten koste van de winterhardheid.
- Klimhortensia snoeit u na de bloei plat tegen de gevel terug.
- Groene kunstwerken zoals bollen, kubussen en spiralen in uw tuin? Zet er dan nu de snoeischaar in! Denk aan de buxus, liguster, lonicera en Taxus.
Gazon
- Afhankelijk van de groei is 1 of 2 keer maaien voldoende. Net als in juli geldt in droge periodes minder vaak en maai het gras dan niet te kort! Maai bij voorkeur in de avond om uitdroging te voorkomen.
- In principe kunt u het hele jaar door de graskanten afsteken. Voor een mooi aanzicht dus ook in augustus.
- Blijft het in augustus droog en warm? Dan is sproeien goed om te doen. Beter 1 à 2 x per week veel dan elke dag een klein beetje. Zo kan het water voldoende diep in de bodem dringen.
- Heeft u in het voorjaar langzaam werkende meststoffen gebruikt? Dan is het belangrijk om in juli of augustus een keer bij te mesten.
- Heeft u een kortwerkende meststof gebruikt? Dan is iedere maand bijmesten het motto!
Perkplanten en eenjarige en tweejarige planten
- Augustus is de ideale maand om kuipplanten zoals geraniums en bellenkensplanten te stekken! Neem krachtige kopstekken van ± 10 cm en verwijder de bloemen. De onderste bladeren haalt u weg en snij de stek net onder een bladknoop schuin af.
- Alle eenjarigen en perkgoed met regelmaat voorzien van water! Wekelijks bijmesten van geraniums en balkonplanten zorgen voor een langere bloei.
- Start vanaf (juli of) augustus met het zaaien van tweejarige planten. Duizendschoon, vingerhoedskruid (digitalis), stokroos, muurbloem en viooltjes zijn enkele voorbeelden van tweejarige planten.
- Uitgebloeide bloemen altijd verwijderen. Zo gaat er geen energie verloren voor de aanmaak van zaad. Maar gaat alle energie gebruikt worden voor de vorming van nieuwe bloemen.
Bloembollen en -knollen
-
Omdat Narcissen in het voorjaar bloeien, gaan de bollen meestal eind augustus de grond in. Maak de grond goed los. Meng de grond met een speciale mest voor bloembollen. Voor het planten van bloembollen geldt: ’twee keer zo diep planten als de bol hoog is’. Tussen twee bloembollen hout u een afstand aan van 5 tot 10 cm. Plant de narcissenbollen met de punt omhoog en zet ze stevig vast in de grond. Direct water geven en dit herhaaldelijk doen.
-
Andere voorjaarsbloeiende bloembollen zijn tulpen, narcissen en hyacinten. Deze plant u in het najaar, vanaf eind augustus tot december. Vóór de eerste nachtvorst.
Fruittuin
- Alle bladeren die voor de druiventrossen hangen, snoeit u weg. Zo kan het zonlicht dat nodig is voor de rijping goed bij de druiven komen.
- Door in augustus nieuwe aardbeibedden in te planten, heeft u volgend jaar een mooie oogst!
Oogstfeest! Van rode bessen, bosbessen, bramen tot frambozen. Van kersen, kruisbessen, perziken, pruimen, vijgen en wijnbessen. Het mag allemaal geoogst worden! - Oogsten van vroege appels en peren. Pluk de vruchten door ze met een zachte beweging naar boven te kantelen. Het kan soms nodig zijn hierbij de vruchtsteel vast te houden.
- Oude geoogste frambozenstengels knipt u af en u bindt de nieuwe stengels van dit jaar vast. Deze zullen volgend jaar vruchten dragen.
- Perziken, pruimen, kersen en bessen geoogst? Dan is het tijd voor een goede snoeibeurt.
Kruidentuin
De volgende kruiden kunt u in augustus zaaien/planten: bieslook, kervel, dille, knoflook, tuinkers, peterselie, waterkers en zuring.