groen-erfgoedNiet in deze categorie
Hoefakker Erfgoedhovenier van de Pandhof van de Dom 6

Erfgoedhovenier van Pandhof van de Dom

Klant: Universiteit Utrecht

Locatie: de Pandhof van de Dom

Taken: renovatie van 21 historische plantvakken inclusief de beregening

Dit maakt het project bijzonder…

De Pandhof van de Dom is de kloostertuin van de Domkerk in Utrecht. Deze verborgen tuin ligt tussen de Domkerk en het Academiegebouw en is te bereiken via een neogotische poort. Hier werken is alsof je teruggaat in de tijd. En dat doen we eigenlijk ook als Erfgoedhovenier. Want je moet de historie van deze plek kennen, wil je je werk als Erfgoedhovenier goed doen.

Verleden en eigentijdse wensen samen laten komen

Het nieuwe beplantingsplan is gemaakt door Gerard van Buiten, Hortulanus van de Botanische Tuinen. Belangrijkste aanleiding voor de huidige renovatie waren de buxushagen die geen toekomst meer hadden: daarvoor is een gezonde vervanger gevonden in de Lonicera “Copper Glow”. De beplanting van de Pandhof is verder zo gekozen dat er het hele jaar wat te beleven valt. Vrijwel altijd is er veel groen, bloeit er iets en vullen bijzondere geuren de omsloten ruimte. De planten zijn goed bestand tegen de droge, hete plek en ademen een Mediterrane sfeer uit. Een aantal oude kruidenplanten met veel sierwaarde zijn in het plan meegenomen zoals: stokrozen, zoethout, lavendel en marjolein. Hier en daar maken we een knipoog naar de oude kruidentuin die in de 40 jaar hiervoor door vrijwilligers is aangelegd en onderhouden.

Omringd door unieke elementen

Als Erfgoedhovenier kijken we verder dan groen. Zo staat in het midden van de tuin een fontein met het bronzen beeld van de 14e-eeuwse schrijvende kanunnik (Hugo Wstinc). In het vroegere klooster woonden de Kanunniken van de bisschop die de liturgie in de kerk verzorgden.

De omringende kloostergang dateert uit de 15e eeuw. Utrechtse kanunniken liepen er zingend en biddend rond. De gebeeldhouwde driehoeken boven de vensters heten ‘wimbergen’ en zijn te zien vanuit de tuin.

Door oog te hebben voor deze bijzondere en omringende elementen, ontwikkelen we een beter beeld van de cultuurhistorische waarde. En kunnen we ons werk beter doen.

Foto van de schrijvende kanunnik is gemaakt door: Eldovani