groen-erfgoedNiet in deze categorie

Renovatie Auguste Victoria rozentuin Huis Doorn

Als Erfgoedhovenier hebben we samen met een groep bedreven vrijwilligers gewerkt aan de vakkundige renovatie van de Auguste Victoria Garten rozentuin. Ons gezamenlijk doel: de tuin in authentieke vorm en in oude luister te handhaven.

Klant: Stichting Huis Doorn en Eijkelboom bv

Locatie: Huis Doorn in Doorn

Taken: renovatie rozentuin

Oorspronkelijk ontwerp en geschiedenis rozentuin

Tuinarchitect Hugo A.C. Poortman ontwierp de rozentuin in 1903. In 1920 wordt in opdracht van Wilhelm II het ontwerp aangepast met meer nadruk op symmetrie en het T-vormige grondplan. Binnen de paden en gazons worden ronde en rechthoekige rozenperken uitgespaard. De tuin wordt omringd door rododendrons en een taxushaag en bevat een pergola, prieel, rozenbogen, tuinvazen, beeldjes en een zonnewijzer.
Wilhelm geeft opdracht voor het aanplanten van duizenden rozen in meer dan 40 verschillende soorten en kleurnuances. De keizer laat ook een perk aanleggen in de vorm van het IJzeren Kruis, een hoge Pruisische militaire onderscheiding. In 1921 is de rozentuin geopend en opgedragen aan de kort daarvoor gestorven keizerin Auguste Viktoria. Na het overlijden van Wilhelm raakt de rozentuin in verval.

Reconstructie rozentuin in 1996

In 1996 is de rozentuin gereconstrueerd volgens het oude grondplan en wordt sindsdien onderhouden door een groep vrijwilligers.

Renovatie rozentuin 2021 – 2022

Pergola

De pergola is een markant element in de rozentuin dat aan renovatie toe was. Dit hebben we samen gedaan met Van Vliet Kastanjehout en Eijkelboom bv. Het ontwerp voor de pergola werd gedaan door de architect H.A. Pothoven in januari 1921. Dit uitgevoerde ontwerp is bewaard gebleven en bevindt zich in het archief van de familie Van Noordt.

Rozentuin

Ook de historische rozentuin is gerestaureerd, er zijn ruim 3600 rozen gerooid, opgekuild en weer herplant, 300 m3 rozengrond vervangen, 1500 m2 gazon ingezaaid, 1780 m stalen borderranden geplaatst, en 900 m2 pad aangebracht.

Neem contact met ons op

Wilt u in gesprek over uw groen erfgoed, hoe u dit kunt herinrichten en/of onderhouden? Neem dan contact met ons op via 030 – 220 10 21. Of stuur een e-mail naar info@hoefakker.com.

Meer groen erfgoed projecten

Wij zijn gespecialiseerd in hovenierswerkzaamheden bij historische tuinen, parken, landgoederen, buitenplaatsen en dergelijke. Wij werken al tientallen jaren met passie aan zeer diverse groen erfgoed projecten verspreid over Nederland, zoals voor:

  • Rijksmuseum Muiderslot
  • Huis Doorn
  • Villa Jongerius
  • De Pandhof van de Dom
  • En meer …

Meer groen erfgoed projecten>>