groen-erfgoedNiet in deze categorie

Renovatie en beheer groen doolhof Landgoed De Paltz

Hoefakker heeft in opdracht van Utrechts Landschap in 2017 dit doolhof van eind 19de eeuw opnieuw ingeplant. Sinds 2021 volgen we ons meerjarig beheerplan om het te onderhouden en te revitaliseren. Met geduld en vakmanschap herstelt het zich in oude glorie.

Klant: Utrechts Landschap

Locatie:Landgoed De Paltz

Taken: Aanplant 5600 Beuken en meerjarig beheer

De hagen zijn goed gegroeid en regelmatig symmetrisch gesnoeid, waardoor het doolhof in zijn oude glorie is hersteld. Het onderhoud is geborgd door zaken over bemesting, waterhuishouding en snoeien in het beheerplan op te nemen. Deze aanpak en de uitgevoerde werkzaamheden maken dit mooie stuk groen erfgoed meer toekomstbestendig.

Verhaal achter het landgoed en het doolhof

Landgoed De Paltz is een prachtig landgoed dat in 1876 werd ontworpen door de landschapsarchitecten Copijn en Springer. Het terrein van ongeveer 80 hectare bestaat uit beukenlanen, zichtassen, waterpartijen, een statige villa, een koetshuis en een herderswoning.

De particulieren die in de loop der jaren eigenaar zijn geweest, hebben hun signatuur nagelaten. Zo bevindt zich midden op het landgoed een doolhof met in het midden van het doolhof een kluizenaarsgrot. Dit doolhof werd in 1883 gecreëerd door jonkheer Rutgers van Rozenburg, de eigenaar van het landgoed, om zijn gasten te vermaken en om zijn dochters plezier te doen.

Het aanleggen van een doolhof was destijds niet ongebruikelijk, maar vereiste veel tijd en toewijding. De hagen, meestal bestaande uit haagbeuken of coniferen, moesten jarenlang groeien om de juiste dichtheid en hoogte te bereiken. Tevens vereisten de hagen voortdurend onderhoud. Dit was een tijdrovende taak, gezien zelfs een klein doolhof al snel een kilometer aan hagen bezat.

Om het doolhof op De Paltz uniek te maken, liet Rutgers van Rozenburg een grot bouwen in het midden ervan. In deze grot plaatste hij een stenen monnik, compleet met een kruis om zijn nek en een boek op zijn schoot.

Tegenwoordig, als men De Paltz bezoekt, kan men nog steeds de grot met de stenen monnik vinden, zij het zonder hoofd en boek. Het hoofd lijkt in de jaren dertig verloren te zijn gegaan en het boek verdween pas veel later.

Bron: www.verdwenensoest.nl – Historische Vereniging Soest-Soesterberg

Neem contact met ons op

Wilt u in gesprek over uw groen erfgoed, hoe u dit kunt herinrichten en/of onderhouden? Neem dan contact met ons op via 030 – 220 10 21. Of stuur een e-mail naar info@hoefakker.com.

Meer groen erfgoed projecten

Wij zijn gespecialiseerd in hovenierswerkzaamheden bij historische tuinen, parken, landgoederen, buitenplaatsen en dergelijke. Wij werken al tientallen jaren met passie aan zeer diverse groen erfgoed projecten verspreid over Nederland, zoals voor:

  • Rijksmuseum Muiderslot
  • Huis Doorn
  • Villa Jongerius
  • De Pandhof van de Dom
  • En meer …

Meer groen erfgoed projecten>>