Niet in deze categorie
Doorbomen met Arno bomen slim monitoren

Doorbomen met Arno …

#Samenwerken aan smart oplossingen in steden en dorpen

Veranderende klimaatomstandigheden … het houdt ook mij bezig. Vooral steden en dorpen krijgen steeds meer last van o.a. hittestress en droogte. Dat komt omdat de bebouwing daar de warmte vasthoudt. Veel gemeenten hebben daarom het vergroenen van de stad of het dorp op hun prioriteitenlijst staan. Helaas zie ik daarbij regelmatig dat er geen goed plan is rondom het planten van bomen.

Uit onderzoek van de Wageningen universiteit blijkt dat 1% meer groen zorgt voor een daling van 0,06 graden (Wageningen university & research, 2014). Zorg je als stad of dorp voor meer groen dan wordt die daling groter. Onder andere daarom vinden veel gemeenten het belangrijk dat er meer bomen worden geplant. Helaas ook regelmatig zonder goed plan. Maar juist jonge aanplant heeft het moeilijk bij hoge temperaturen. Zonder goed plan vallen jonge bomen vaak uit door de droogte. Ik vind dat met name zonde omdat het echt niet nodig is. Met de Smart technologie van tegenwoordig hebben we alles in handen om bomen door de eerste 2 zware levensjaren te helpen. Daarna redden de meeste bomen het zelf.

Groenbeheerder als kennisdeler

Op dit gebied wil ik dan ook maar al te graag mijn kennis delen. Ik zie dit ook als rol van de toekomstige groenbeheerder; anderen helpen bij het vinden van oplossingen voor het behoud van groen en biodiversiteit voor de toekomst. De oplossing is er echter een in ontwikkeling. Daarom wil ik blijven experimenteren en samenwerken met gemeenten, collega-ondernemers en universiteiten zoals we doen met TU-DELFT voor SmartCityTrees©.

Bomen slim monitoren

Mijn tip voor nu? Denk vooral in plaats van reageren, in proactief uitvragen. Informeer naar de boomwensen! Door een boom slim te monitoren met een bodemvochtsensor weten wij bijvoorbeeld realtime wat de status is van o.a. het bodemvocht en kunnen we op het beste moment geven wat de boom nodig heeft. Zo verminderen we uitval van (aangeplante) bomen aanzienlijk.

Hierdoor kunnen gemeenten kosten besparen en efficiënter werken. En doordat een efficiënte routeplanning mogelijk is, zijn er ook minder voertuigbewegingen voor aanvoer water. Dit betekent weer minder stikstofuitstoot en minder overlast.
Zo werken we samen aan een duurzame groene steden en dorpen!

Meer over SmartCityTrees© >>

Datum: 30 juni 2021

Auteur: Arno Hoefakker, directeur Hoefakker

Volg me op LinkedIn >>