groen-erfgoedNiet in deze categorie

Restauratie historisch Laantje zonder Eind

Volledige transformatie van Laantje zonder Eind: door gemeenschapssteun, grondverbetering en 110 nieuwe bomen blazen we deze historische bomenlaan nieuw leven in.

Klant: Utrechts Landschap

Locatie: Laantje zonder Eind, Zeist

Taken: restauratie historische bomenlaan

In het najaar van 2023 hebben we voorbereidende maatregelen getroffen om het monumentale Laantje zonder Eind in het Zeisterbos te herstellen, in opdracht van Utrechts Landschap. Dit deden we niet alleen voor de schoonheid ervan, maar ook om de veiligheid en leefbaarheid voor iedereen te verbeteren.

De beuken in dit laantje verkeerden in een matige tot slechte staat, mede door de lange, droge zomers van de afgelopen jaren. Om de historische laan te herstellen zijn bomen die niet meer te redden waren, vervangen door 110 nieuwe exemplaren. Ook op plekken waar in het verleden bomen zijn gestorven, hebben we nieuwe bomen geplant. Zo hebben we het oorspronkelijke uiterlijk en de structuur van het Laantje zonder Eind weten te herstellen.

Bijzonder aan dit project …

  • Cultureel Erfgoed > Het Laantje Zonder Eind is een historische bomenlaan in het Zeisterbos. De naam verwijst naar de lengte van de laan. Ooit liep het door tot aan de grens van Soesterberg. Het Laantje maakte onderdeel uit van de buitenplaats Beek en Royen uit 1771. Door vererving is het terrein van de buitenplaats opgesplitst in het Zeisterbos en de buitenplaatsen Hoog Beek en Royen en Pavia. De meeste bomen in de laan zijn beuken (Fagus sylvatica). De laan is een drukbezocht onderdeel van het Zeisterbos en wordt veel gebruikt door verschillende soorten recreanten.
  • Circulaire aanpak > Er zijn grote bodemverbeteringsmaatregelen genomen met zoveel mogelijk hergebruik van bestaande grond. Met een mobiele trommelzeef is afval zoals takken, klei en stenen gescheiden van herbruikbare grond. Deze grond is vervolgens verbeterd met nieuw, voedzaam materiaal om de groei van de nieuwe bomen te bevorderen.
  • Betrokken buurtbewoners > De aanplant van de 110 bomen werd mogelijk gemaakt door donateurs. Zowel buurtbewoners als mensen van buiten de buurt hebben een boom gedoneerd. Symbolisch is er een boom dicht bij het Bisonveld geplant en een donatiebank onthuld.

Neem contact met ons op

Wilt u in gesprek over uw groen erfgoed, hoe u dit kunt herinrichten en/of onderhouden? Neem dan contact met ons op via 030 – 220 10 21. Of stuur een e-mail naar info@hoefakker.com.

Meer groen erfgoed projecten

Wij zijn gespecialiseerd in hovenierswerkzaamheden bij historische tuinen, parken, landgoederen, buitenplaatsen en dergelijke. Wij werken al tientallen jaren met passie aan zeer diverse groen erfgoed projecten verspreid over Nederland, zoals voor:

  • Rijksmuseum Muiderslot
  • Huis Doorn
  • Villa Jongerius
  • De Pandhof van de Dom
  • En meer …

Meer groen erfgoed projecten>>

Burger & stakeholder

Samen met omwonenden meer groene doelen bereiken!

Toekomstbestendigheid

Historisch groen toekomstbestendig maken.

Kwetsbaarheid

Waardevolle bomenlaan succesvol herstellen.