Niet in deze categorie

Bomen planten met een plan

Onze boomspecialisten helpen u graag bij de keuze van de juiste boom en/of bomen op de juiste plek en het planten ervan. Of het nu om een enkele beeldbepalende boom gaat of rijen bomen langs de openbare weg.

4 aandachtspunten voor de ‘juiste keuze’

 1. Bovengronds en ondergronds!

Het is belangrijk te weten hoe hoog en breed een boom uiteindelijk wordt. Bovengrond en ondergronds! Ondergronds houden we rekening met het wortelpakket in de toekomst. De zogeheten doorwortelbare ruimte berekent u als volgt: per vierkante meter kroonoppervlak heeft een boom 1 kubieke meter groeiplaats nodig. Hoefakker kan u adviseren over welke boomsoorten geschikt zijn voor de plaats waar u bomen wilt planten.

 1. Doel en gewenst eindbeeld

Bomen hebben altijd een bepaald doel. Gaat het om de sierwaarde, een stuk beschutting en verkoeling of zijn het juist meer structurerende elementen? Samen bespreken we de uitgangspunten en helpen met het maken van de juiste keuze.

3. Standplaats en groeiplaats

Iedere boom heeft eigen eisen als het gaat om de juiste groeiplaats. Daarom staan wij stil bij zaken als bodemgesteldheid (klei, leem of zand), grondwaterstand en bodemverdichting. Maar ook bij de vraag of de boom op een plek staat met veel of weinig wind en veel of weinig licht.

 1. Toekomstbestendigheid.

Veranderende klimaatomstandigheden zijn een nieuwe uitdaging: je moet weten wat voor soort bomen je vanaf nu plant in de stad! Wij weten welk sortiment goed bestand is tegen het stadsklimaat en tegen hitte- en droogtestress.

5 aandachtspunten bij het planten

 1. Timing! Hoefakker boomspecialisten kunnen advies geven over de beste tijd om bomen te planten. In theorie is dat zodra bomen hun bladeren laten vallen in het najaar. Het plantseizoen eindigt als de bomen uitlopen in het voorjaar. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen en kunnen wij op de juiste manier het hele jaar planten. Juist daarom is het goed onze boomspecialisten mee te laten denken.
 2. Bij de allereerste planvorming moet al rekening gehouden worden met de benodigde doorwortelbare ruimte. Dit reikt veel verder dan het plantgat, namelijk zoveel ruimte als het wortelstelsel zal innemen.
 3. Plantgatvoorbereiding; de juiste afmetingen, zorgvuldig gegraven (niet glad afsteken zodat nieuwe wortels goed door de wanden kunnen doordringen), goed doorgespitte grond.
 4. Juiste plaatsing van de boom in het plantgat. De bovenkant van de kluit moet gelijk met het maaiveld uitkomen.
 5. Stambescherming passen we soms toe in de eerste fase bij bomen die gevoelig zijn voor zonnebrand.

Bomen planten met garantie

Hoefakker biedt het unieke BoomZekerPlan met als uitgangspunten:

 • Bomen leveren en planten gericht op het gewenste eindbeeld.
 • Focus op 100% slagen bij de eerste aanplant.
 • Aanplant en meerjarige nazorg in 1 hand.
 • Garantie op succes.
 • Geen risico en minimale zorgen voor de klant.

Lees hier meer over het BoomZekerPlan>>